KVV Dilsen-stokkem

Blauwe nagel


Een blauwe nagel kan ontstaan door een bloeding van het nagelbed. Dit kan gebeurd zijn door beknelling, klap of stoot, of door te kleine en/of te smalle schoenen. Het bloed zit tussen het nagelbed en de nagel, wat zeer veel pijn kan geven. Men ziet de nagel door de bloeding donker kleuren. Op den duur kan de nagel zelfs loslaten.


Behandeling


Het meest ideale is om de bloeding binnen de 15 minuten door een pedicure te laten behandelen in zijn kabinet. Hij/zij zal dan de nagelplaat op de plaats van de bloeding doorboren met een speciaal boortje zodat het bloed er uit kan lopen. Het vermindert de druk en de pijn en de nagelplaat blijft behouden.


Indien dit niet mogelijk is kan men door middel een verwarmde steriele naald een gaatje in de nagelplaat maken. Tijdens het prikken neemt men de teen met de andere hand aan de zijkant vast en drukt de nagel wat omhoog. Indien de bloeding zich vooraan onder de nagelplaat bevindt kan men in plaats van een gaatje te prikken een fijne spie uit de nagel knippen met een fijne nageltang zodat het bloed vanonder de nagel kan lopen.


Het is belangrijk om dit alles in zo steriel mogelijk omstandigheden te doen zodat er geen infecties optreden.
Als het niet mogelijk is geweest om meteen deze behandeling toe te passen, kan men het beste de nagel goed in de gaten houden. En als de nagel loslaat wees dan voorzichtig met het uit en aandoen van kousen, omdat met een klein rukje de nagel eraf getrokken kan worden. Dit geeft een grotere kans op infectie en nagelbedbeschadiging. Als de nagel begint los te laten is een bezoek aan de pedicure noodzakelijk, voor het op de juiste manier verzorgen en bijknippen van de nagel. Indien men regelmatig last heeft van blauwe nagels kan het nuttig zijn om de sportschoenen eens te controleren en te kijken of ze niet te klein en/of te smal zijn.