KVV Dilsen-stokkem

Eelt


Er is van eelt sprake waar de bovenlaag van de huid (de hoornlaag) is verdikt. Eelt heeft een geelachtige kleur. Eeltvorming ontstaat door overmatige druk en wrijving. In feite kan men eelt beschouwen als een bescherming die het lichaam aanbrengt tegen de van buiten komende druk of wrijving. Echter de mate van eeltvorming verschilt van persoon tot persoon. Bovendien kan er extra eelt ontstaan als er een vertraagde afstoting van de hoornlaag plaatsvindt. Deze overmatige eeltvorming noemt men pathologisch eelt (hyperkeratose). Dit kan pijnlijk zijn en branderig aanvoelen. Vaak komt het voor onder de bal van de voet (grote eeltplek), maar ook op de top van een teen of als eeltrand aan de onderkant van een teen of de hiel. Verkeerde schoenen en standafwijkingen van de voeten zijn veelal een oorzaak van dit type eeltvorming. Ook extreme zweetvoeten kunnen een oorzaak zijn.


Behandeling


Pathologisch eelt kan vakkundig verwijderd worden door een pedicure.Wat kan men zelf doen


Men kan zelf aan de slag gaan met een eeltrasp of met een eeltschaaf maar men moet daarmee zeer voorzichtig mee zijn. Het grote gevaar is dat men teveel wegneemt en in de huid snijdt wat heel wat problemen met zich kan meebrengen.
Twee keer per week een voetbad nemen met zachte zeep (niet langer dan vijf minuten per keer, daarna naspoelen).
Iedere avond de voeten insmeren met vettige crème. Dit werkt verzachtend en voorkomt kloven. Het kan nuttig zijn om de sportschoenen eens te controleren: zijn ze niet te groot of te klein?