KVV Dilsen-stokkem

Huidschimmel


Huidschimmel aan de voeten wordt ook zwemmerseczeem genoemd. Meestal begint het tussen de tenen met jeuk en soms een onaangename geur. De plek is wittig en vaak vochtig, soms met kloven of losse velletjes. Het kan zich uitbreiden over de voetzool, zelfs over de hele voet. Op de wat drogere huid doet het zich vaak voor in de vorm van blaasjes, met vervelling als gevolg. Huidschimmel is besmettelijk en kan worden opgedaan op vochtige plaatsen, bijvoorbeeld zwembaden en douches van sportzalen.


Het passen van schoenen met blote voeten en ook (overmatige) zweetvoeten zijn eveneens risicofactoren. Kennelijk speelt de (verminderde) weerstand van de huid een rol. Dit kan het geval zijn na ziekte of tijdens menstruatie. Dit houdt in dat de PH (zuurgraad) van de huid niet meer ideaal is om schimmels en bacteriën te weren. De PH kan ook in negatieve zin beïnvloed worden door het regelmatig baden met veelvuldig gebruik van zeep.


Behandeling


Bij de apotheek kan men Daktarin Spray kopen wat men tweemaal daags op de voeten en in de schoenen moet spuiten. Spelers die veel last hebben van huidschimmels kunnen preventief telkens ze sporten hun voeten en schoenen inspuiten. Als deze behandeling niet helpt moet men de huisarts of een dermatoloog raadplegen. Deze maakt een kweek van de huid om de juiste schimmelsoort vast te stellen en de behandeling daarop af te stemmen.


Tenslotte is het nodig te weten dat een onbehandelde voetschimmel uiteindelijk de nagels kan gaan aantasten: schimmelnagels. Een goede voetverzorging is essentieel om de huidschimmel te bestrijden en/of preventief te voorkomen.