KVV Dilsen-stokkem

Kramp


Een spierkramp is een plotse, onwillekeurige samentrekking van alle vezels van een spier die meestal optreedt tijdens en/of na een zware en intense inspanning.


De kramp ontstaat doordat de zenuwen die de spier doet samentrekken te veel en verkeerde signalen krijgen waardoor de spier in samengetrokken toestand blijft. De spier voelt dan hard aan en is zeer pijnlijk.


Soms kan men geen oorzaak vinden voor een spierkramp maar meestal is er één van de volgende oorzaken:


  • Er is een verstoorde doorbloeding van de spier waardoor de spier een zuurstoftekort heeft. Dit kan optreden wanneer men te strakke kousen draagt of wanneer de scheenbeschermers te klein zijn en te nauw rond het been sluiten


  • Een te laag glucosegehalte: men heeft een tekort aan suikers in het bloed


  • Een groot vochtverlies wat kan leiden tot een stoornis in de elektrolytenbalans (waardoor de zenuwwerking kan verstoord worden)


  • Overbelasting of uitputting van de speler door bijvoorbeeld een slechte conditie


  • Door vermoeidheid


Behandeling


Wanneer er een kramp optreedt in een bepaalde spier kan men best deze spier geleidelijk en voorzichtig uitrekken zodat de spiervezels niet beschadigd kunnen worden. Het is aan te raden om de sportactiviteit te stoppen omdat de kramp meer dan waarschijnlijk zal terugkeren en zo eventueel schade aan de spier kan ontstaan.


Het terug op peil brengen van de glucose- en vochtbalans is ook van groot belang zodat de mogelijke oorzaak van een kramp weggenomen wordt. Dit is zeker van belang tijdens toernooien en trainingsstages waar er verschillende trainingen/wedstrijden op korte tijd zijn.