KVV Dilsen-stokkem

Meniscusletsels


In het kniegewricht bevindt zich zowel aan de binnenzijde als de buitenzijde een kraakbeenschijf: de meniscus. De meniscus zorgt ervoor dat het bovenbeen en het onderbeen goed op elkaar passen en dat er een goede schokdemping plaatsvindt. Een scheurtje in de meniscus is een zeer beruchte blessure, die vaak geleidelijk ontstaat door veelvuldige belasting van de knie.


Mogelijke verschijnselen van meniscusscheurtjes


 • Gedeeltelijke blokkade van de knie (“op slot zitten”)


 • Het gevoel “door de knie te zakken”


 • Pijn bij het drukken op de gewrichtsspleet


 • Vochtontwikkeling in de knie tijdens of na het sporten. Deze vochtvorming heeft een bewegingsbeperking tot gevolg, met name bij het buigen en strekken van de knie, en kan uiteindelijk ook dunnere en zwakkere bovenbeenspieren tot gevolg hebben. Bij een verdraaiing van de knie kan er ook plotseling een scheur in de meniscus ontstaan, waardoor er acuut hevige pijn en vochtvorming in de knie optreedt.Hoe voorkomt men deze knieklachten?


 • Vermijd zo veel mogelijk oefeningen waarbij de knie heel zwaar belast wordt.


 • Wanneer een speler vermoeid is, verslechtert de coördinatie en vermindert de spierkracht. De kans op onverwachtse bewegingen (verstappen, verdraaien) wordt daardoor groter. Zorg daarom voor een goede conditie en laat de spelers aanvullende oefeningen uitvoeren om decoördinatie (“evenwicht”) en de kracht te verbeteren


 • Sporters met een overmatig lichaamsgewicht belasten hun kniegewricht extra. Als er sprake is van een (te) hoog vetpercentage kan men door af te vallen de kans op meniscusklachten doen verkleinen


Wat kan/moet men doen als de knieklachten zijn ontstaan?


 • Algemeen geldt dat als er vocht in de knie zit, de knie gekoeld moet worden. Dit kan door een coldpack of een ijszak. Zorg er altijd voor dat er bij een voorkeur vochtige doek tussen het ijs en de huid ligt om huidbeschadiging door bevriezing te voorkomen. Dit koelen moetmen zo’n 15 a 20 minuten toepassen. Herhaal dit koelen 3 a 5 keer per dag. Sporten (wat danook) is uit den boze en belast de knie verder zo min mogelijk.


 • Wanneer de knieblessure geleidelijk is ontstaan moet de speler door een arts onderzocht worden die dan eventueel een meniscusscheur zal vaststellen. In twijfelgevallen moet er een arthroscopie (kijkoperatie) worden uitgevoerd om vast te stellen wat er precies aan de hand is en kan men zo nodig geopereerd worden. De meniscus zal als het maar enigszins kan, niet of slechts gedeeltelijk worden verwijderd. De knie kan namelijk de schok dempende werking van de meniscus slecht missen. Als er slotverschijnselen (blokkeren van de knie) of steeds weer opnieuw vochtvorming in de knie optreedt, is de kans groot dat er later ook andere knieklachten ontstaan. In dit geval zal de meniscus bijna altijd (gedeeltelijk) worden verwijderd. Het is dus onverstandig om met slotverschijnselen of vochtvorming in de knie door te blijven sporten.


 • Wanneer de blessure plotseling is ontstaan moet men onmiddellijk de RICES-principes (zie elders) toepassen en mag niet op het geblesseerde been worden gelopen of gesteund. De speler moet ook naar een arts of naar de spoedgevallen gebracht worden.


 • Revalidatie na een meniscusletsel of een meniscusoperatie is zeer belangrijk. Spierversterkende oefeningen voor de bovenbeenspieren aan de voor- en achterzijde zijn noodzakelijk Vaak kan snel een alternatief trainingsprogramma (hardlopen in water, fietsen) uitgevoerd worden om de conditie zo goed mogelijk op peil te houden. Een goede begeleiding door een (sport-)arts of (sport-)kinesitherapeut is hierbij van groot belang. Als algemene richtlijn kan gesteld worden dat de looptraining pas hervat kan worden als de knie niet meer dik is en de spierkracht weer normaal op peil is. Wanneer de knie in de herstelfase toch weer dik wordt, is het revalidatieschema waarschijnlijk te snel opgevoerd. Het is altijd raadzaam om contact op te nemen met de behandelende arts en/of kinesitherapeut.